Je lifestyle fotografiranje novorojenčka primerno zame?

Današnji blog prispevek sem se odločila napisati v slovenščini predvsem zaradi tematike, ki jo obravnava. Lifestyle fotografiranje je izraz, ki je v Sloveniji sicer že prepoznaven in prisoten, pa še vedno se za takšen tip fotografiranja odloča le peščica ljudi … vsaj če primerjamo s studijsko fotografijo. Tukaj je govora predvsem o fotografiji nosečnic in novorojenčkov.

Priznam, tudi sama se raznežim nad ljubkimi fotografijami novorojenčkov v vseh mogočih pozah in s pokrivali v vseh oblikah in barvah. Nekateri fotografi si vsekakor zaslužijo tudi vso prepoznavnost, ki so je deležni na tem področju, saj fotografiranje novorojenčkov nikakor ni lahko delo in preden osvojiš popolnost (in še bolj pomembno – varnost) določene poze potrebuješ veliko strpnosti in znanja.

klemen-newborn-lr-25

Pa vendar danes beseda ne bo tekla o pozah ali vseh mogočih rekvizitih, na katere radi postavljamo novorojenčke, da bi bila fotografija čim bolj izstopajoča temveč o popolnoma drugačnem tipu fotografije – lifestyle newborn. Besede, ki mogoče v Sloveniji še niso našle in dosegle velike teže in dovolj priljubljenosti, pa vendar so lifestyle fotografije lahko najlepši spomin na prihod novega družinskega člana, čeprav si trenutno kaj drugega kot novorojenčka zvitega v klobčič in s cofkom na glavi težko predstavljate.

Lifestyle fotografiranje novorojenčkov (pa tudi nosečnic) je nekaj, kar prakticirava že dolgo in z vsakim fotografiranjem se najina želja in prepričanje še bolj utrdi. Čustvene fotografije novo nastale družinice, novorojenček varno v rokah svojih staršev, to so fotografije, ki so bistvo in cilj lifestyle fotografiranja. V ospredje so postavljeni naravni in resnični trenutki preživeti z novorojenčkom in bolj kot karkoli drugega poskušava v fotografijo ujeti čustva in prikazati pristnost ljubezni, vez med starši in novim družinskim članom.

newborn

Prednosti lifestyle fotografiranja novorojenčka je tudi v tem, da fotografiranje poteka na domu, starost novorjenčka pa ni tako kritičnega pomena kot pri studijski fotografiji. Tudi če je vaš novorojenček že presegel magično mejo 14 dni, to še ne pomeni, da se morate kar posloviti od ljubkih fotografij vašega malčka, lifestyle fotografiranje se lahko brez težav izvede tudi še nekaj tednov po tej starosti. Takšen tip fotografiranja nam vzame tudi manj časa (povprečno trajanje je 2 uri), saj se nam ni potrebno ukvarjati s poziranjem ali čakati, da novorjenčkek trdno zaspi. In čeprav v ospredje seveda postavimo portrete novorojenčka, se na fotografijah pogosto pojavljajo tudi drugi družinski člani.

newborn-lifestyle

Pa še nekaj priporočil, kako izbrati pravega fotografa za svojega novorojenčka in kako se uspešno pripraviti na lifestyle fotografiranje:

1. V prvi vsti se odločite, kakšen tip fotografiranja si želite. Marsikdo si kaj drugega kot novorjenčka v pozi sploh ne predstavlja in je zanj to »must have« in s tem seveda ni nič narobe. Večja verjetnost pa je, da bodo vašemu otroku, ko odraste več pomenile lifestyle fotografije z družinskimi člani.

2. Premislite kdo vse se bo fotografiral. Če imate doma že starejše otroke, namenite tudi njim določeno pozornost in jih pripravite na fotografiranje.

3. Za fotografiranje namenite najsvetlejši prostor v vašem domu. Fotografiranje sicer največkrat poteka v spalnici ali v otroški sobici novorojenčka, če je ta že urejena.

4. Izberite primerna oblačila za novorojenčka. Največkrat predlagam, da je novorojenček le v plenički ali zavit v odejico svetlih barv. Tudi bodi ali pižamica v svetlih barvah nam prideta prav. Ne pretiravajte, izogibajte se oblačilom, ki so več kot očitno namenjena za sprehod – namen fotografiranja je, da dosežemo čim bolj naraven izgled. Za fotografirnje sta več kot dovolj eden ali največ dva različna kosa oblačil – med fotografiranjem namreč ne želimo dodatno vznemirjati novorjenčka s pretiranim preoblačenjem. Izberite takšna oblačila, ki omogočajo, da ima novorjenček gola stopala, saj lahko tako pofotografiram tudi nogice in prstke.

5. Izberite primerna oblačila tudi zase in ostale družinske člane. Izbirajte med svetlimi barvami, saj ne želite s kričečimi barvami ali agresivnimi vzorci popolnoma zasenčiti novorojenčka.

6. Poskrbite, da je prostor fotografiranja lepo pospravljen.

7. Vnaprej pripravite dodatke in osebne stvari novorojenčka, ki se bodo fotografirali (copatki, igračke itd.)

8. In še zadnje … na fotografiranje pripravite tudi novorojenčka. Poskrbite za primerno temperaturo v prostoru, sploh v primeru, da bo novorojenček gol ali zavit le v odejico. Pred prihodom fotografa ga poskusite ohraniti budnega dlje časa kot običajno, prav tako naj bo oblečen v ohlapna oblačila, ki na telescu ne puščajo sledi in niso pretežka za slačenje – pred fotografiranje novorojenčka ne želimo vznemirjati s slačenjem in oblačenjem. Ob prihodu fotografa novorojenčka nahranite.

  • Se podpišem pod tvojo objavo! Sem vsekakor pristašica “lifestyle” fotografiranja – naravnega in domačega fotografiranja. Brez nevemkakšnih dodatkov, zavijanja in oblačenja dojenčkov, po možnosti še “tlačenja” malčka v kakšne košare, posode, … Naravno in preprosto, to je to! Smo pa ljudje seveda različni in vsak ima svoj pogled na to.ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*